Engagerade ungdomar samlas på Urix

Ungdomar lockas allt mindre av traditionell partipolitik och det återspeglas också när nästan tusen ungdomar samlas i Umeå i helgen för att delta i Urix.

Tidigare kallades sammankomsten för ungdomsriksdag, men sedan 2003 är ungdomsriksdagen ersatt av Urix, en åsiktsfestival där man inte behöver vara medlem i någon politisk organisation.

– Jag heter Ola och den här workshopen heter ”Kick asses i cybervärlden”.

Man samlas i workshops eller arbetsgrupper och diskuterar frågor som till exempel drogpolitik, hur man startar företag, hur man påverkar i lokala politiska frågor.

Urix arrangeras av flera folkrörelser och är ett demokratiseringsprojekt för att stärka ungdomars inflytande och verka mot intolerans.

Engagerade ungdomar
Bara var femte svensk 14- och 15-åring kan tänka sig att anta ett politiskt uppdrag. Det visar en internationell studie som Göteborgs universitet presenterade för ett par år sedan. Och de politiska partierna och deras ungdomsförbund har svårare att rekrytera nya medlemmar.

Men på Urix är ungdomarna uppfyllda av ett stort engagemang, men det är få som vill ansluta sig till ett politiskt parti.

Lisa-Linnea Söderberg från Malmö är medlem i Röda korsets ungdomsförbund.

– Jag har valt att inte engagera mig i något parti utan istället i en organisation, för man kan arbeta mer kreativt utifrån vad jag tycker är oroligt, berättar hon.

– Man börjar kanske att vara engagerad i en fråga för att man tycker att den är viktig och sedan när man har jobbat med den ser man att den hänger ihop med fem och åtta och sex och 1 000 andra frågor.

Ungdomsriksdagen föregångare
Föregångaren till Urix hette ungdomsriksdagen och den jobbade ungefär som riksdagen, med utskottsarbete där man skickade ut sina beslut till politikerna. Men resultatet var klent och därför finns idag Urix som är en åsiktsfestival, där deltagarna ska bli inspirerade av varandras engagemang och lära sig hur man kan påverka samhället.

Och Urix har betydelse för ungdomarna som är med säger projektledare Libertad Mancini.

– Vi skickade ut en undersökning där vi gick tillbaka tre år i tiden. Deltagare från Urix fick svara på frågan: har du använt dig av de verktyg som Urix gav dig. Jag tror att det var 92 procent av 1 500 deltagare som svarade ja på den frågan, säger Libertad Mancini, projektledare på Urix.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".