USA-krav hotar FN:s arbete på Balkan

Den första permanenta internationella brottsmålsdomstolen i Haag inledde sitt arbete på måndagen. Domstolen ska hantera anklagelser om folkmord och krigsförbrytelser i hela världen, men som Ekot tidigare rapporterat kräver USA att amerikanska medborgare ska få full immunitet mot den nya domstolen. Annars hotar USA att lägga in ett veto i FN mot en fortsättning på den internationella polisstyrkans arbete i Bosnien.

– Vi är här för att hjälpa till att bygga upp en demokratisk poliskår i Bosnien. Vi är mycket oroliga för om vårt arbete nu måste avbrytas, säger Kirsten Haupt, taleskvinna för FN i Bosnien. Kirsten Haupt och andra bedömare säger att det vore allvarligt om USA vägrar förnya den internationella polisstyrkan i Bosnien. Det skulle också kunna påverka de Natoledda militärstyrkorna i Bosnien och Kosovo i förlängningen eftersom USA har tusentals soldater där. Om ingen lösning snabbt kan hittas slutar den internationella polisstyrkan sitt arbete redan på torsdag. – Den omedelbara konsekvensen är ju att FN:s polisoperation i Bosnien kommer att avslutas. Den ska ju ersättas av EU och kan ju ersättas snabbare av EU om man så vill, men samma principiella problem finns ju för alla operationer, framför allt för hela FN-operationen i Kosovo och potentiellt också för den militära och Nato-operationen både i Bosnien och Kosovo och då står vi i en situation där vi inte har några fungerande internationella operationer på Balkan över huvud taget, och det är ju oacceptabelt, säger Carl Bildt som tidigare var FN-sändebud på Balkan om konsekvenserna av USA:s hot. Danmark, som just nu har EU:s ordförandeskap, betecknade på måndagen USA:s beslut som ett "dramatiskt steg som hotar FN:s fredsoperationer". USA:s krav på immunitet i den nya internationella domstolen hänger samman med landets roll som världens enda supermakt. Washington oroar sig för att amerikanska soldater riskerar att bli ett särskilt mål för åtal i den nya domstol vars legitimitet USA inte erkänner. Nu pågår intensiva överläggningar inom Nato, EU och FN för att inom de närmaste dagarna försöka hitta en kompromiss som säkerställer att fredsoperationerna på Balkan kan forstätta.

Nils Horner, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".