Anhöriga till offren i skolan i Beslan.

Livstids fängelse för mord i Beslan

Efter drygt ett års rättegång mot den ende överlevande terroristen från Beslan, kom domen på fredagen. Livstids fängelse istället för den dödsdom statsåklagaren krävt, påeldad av många anhöriga som förlorade sina barn i skoldramat i Beslan i september 2004.

När den 25-årige tjetjenen Nurpasji Kulajev dömdes till livstids fängelse försökte anhöriga attackera Kulajev. Han dömdes efter drygt ett års rättegång för terrorism och mord.

Åklagaren pläderade för dödsstraff, liksom många anhöriga, som Aneta Gadijeva, hon förlorade sin dotter i skolan.

– I fängelset kanske rättvisa skipas, sa hon. 

Hon var också missnöjd över att hon inte fått veta sanningen om vad som egentligen hände i skolan under gisslandagarna. En åsikt som delas av Beslanmödrarnas kommitté.

Ryssland medlem i Europarådet
Att det inte blev ett dödsstraff beror medlemskapet i Europarådet. Som ordförandeland sedan den 18 maj hade det inte gått politiskt för domaren att döma till döden, även om han egentligen hade velat det.

I Ryssland har rättegången förnyat kraven på att dödsstraffet ska tillämpas igen, men då måste Ryssland lämna Europarådet.

Hävdar att han är oskyldig
Domaren Tamerlan Aguzarov som läste upp domen, hävdade att Kulajev aktivt medverkat till att flera människor dog under gisslandramat. Han ska ha skjutit mot flyende och detonerat en sprängladdning.

Själv säger Kulajev att han är oskyldig och tvingades in i rebellrörelsen. Han påstås vara den ende överlevande terroristen, men hävdar själv att andra var mer aktiva och lyckades undkomma.

Det säger också den tjetjenske separatistledaren Sjamil Basajev, som har tagit på sig skulden för gisslandramat i Beslan 2004.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".