Bilbomben var mycket kraftig.

Ledare för Islamiska jihad dödad av bomb

En av ledarna för den palestinska militanta gruppen Islamiska jihad, Mahmoud Majzoub, dödades i Libanon på fredagen. Islamiska jihad lägger skulden för attentatet på den israeliska underrättelsetjänsten Mossad.

Mahmoud Majzoub var ute tillsammans med sin bror i den libanesiska hamnstaden Saida när en bomb exploderade i den bil som de var på väg att använda. När startnyckeln vreds om sprängdes bilen i luften. Sprängladdningen var mycket kraftig och krossade fönsterrutorna i hela omgivningen.

Brodern dödades omedelbart och Mahmoud Majzoub, som också kallas Abu Hamze, dog medan man försökte rädda hans liv på sjukhuset.

Utsatt för mordförsök
Mahmoud Majzoub satt i ledningen för Islamiska jihad och han var den militanta gruppens ledare i staden Saida 40 kilometer söder om huvudstaden Beirut.

Han har tidigare utsatts för mordförsök och skadades 1998 tillsammans med sin fru och son när deras bil exploderade.

Islamiska jihad har tagit på sig skulden för åtta attentat i Israel under de senaste 15 månaderna, bland annat den senaste självmordsattacken i Tel Aviv som krävde elva människors liv.

Ingen vapenvila
Till skillnad från Hamas iakttar Islamiska jihad inte någon vapenvila i konflikten med Israel.

Islamiska jihad lägger skulden för attentatet på Mossad, den israeliska säkerhetstjänsten. Man säger att gruppen kommer att hämnas mot mål inne i Israel. Israel för sin del förnekar all kännedom om attentatet mot Mahmoud Majzoub.

Christer Fridén, Beirut
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".