Sommarjobbande 16-åring omkom

En 16-årig pojke som sommarjobbade på ett byggföretag omkom på måndagen när han skulle riva en vägg på en skola i Enskede i södra Stockholm.
Händelsen utreds nu av Arbetsmiljöverket. Tommy Lundin, inspektör på verket, säger att det är oförsvarligt att låta en så ung pojke arbeta på en så farligt arbetsplats. – Det är absolut förbjudet. Man får inte vara på en byggarbetsplats och utföra såna här jobb. Man kan få göra lite enklare städjobb, men absolut inte den här typen av byggjobb, säger Tommy Lundin. Väggen revs på fel sätt Den 16-åriga pojken sommarjobbade på sin pappas byggfirma. Han arbetade på måndagsförmiddagen i Tallkrogens skola i södra Stockholm, där delar av en bärande tegelvägg mellan två klassrum skulle rivas, men något gick fel och pojken fick väggen över sig och omkom omedelbart. – Våran bedömning är att man rivit på felaktigt sätt. Man har tagit hål långt ner, så att väggen blivit instabil och rasat över pojken, säger Tommy Lundin. Åtal kan vänta byggherrar De ansvariga byggherrarna kan komma att åtalas för utnyttjande av minderårig, eftersom pojken var för ung för att jobba med den här typen av rivningsarbete.
Tove Svenonius, SR Stockholm
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".