Wallenbergbolag får köpa Gambro

Kampen om medicinteknikföretaget Gambro, en av de största företagsaffärerna i Sverige, är värt runt 40 miljarder kronor – den kampen verkar vara över. Fondbolaget Robur sa ja till budet på fredagen.

– Med tanke på det försvagade börsläget sedan budet lades så tror vi inte att det är sannolikt med ytterligare en budhöjning. Och man kan väl också säga att det svagare börsklimatet gör att budet relativt sett har blivit mer värt. Och det kan vi ju inte bortse ifrån, säger Marianne Nilsson som är chef för ägarstyrning på Robur.

Börsoron bidrog till köpet
Man kan säga att den senaste tidens oro på börserna spelat budgivarna, Investor och EQT, i händerna. Att säga ja och göra en vinsthemtagning till kursen 113,70 kronor per aktie, är trots allt tryggare än att se budet dras tillbaka, vad det kan innebära på en skakig börs, tycks ha varit resonemanget bland aktieägarna.

Och det innebär att Gambros dagar som ett börsbolag gå mot sitt slut.

Roburs roll i kampen om Gambro växte när fonden började köpt på sig stora mängder Gambroaktier. Och eftersom budgivarna ville komma över minst 90 procent av aktierna, så blev Roburs innehav av drygt tio procent mer eller mindre avgörande för hela affären.

”Viktigt att ta strid”
Robur ville ha bättre betalt och tar nu det något högre bud som Investor och EQT tvingades lägga fram.

– Jag tycker att det är viktigt att man känner att institutionella ägare som Rubur som oftast är säljare när det kommer till offentliga uppköpserbjudanden, faktiskt är beredda att ta strid för de bolag vi investerar i, istället för att slentrianmässigt bara säga ja, säger Marianne Nilsson.

Fredrik Lindgren, som är informationschef vid Investor, vill idag inte säga hur många procent som accepterat budet. Men det ser bra ut med beskedet från Robur, tycker han.

– Det var ju klart positivt och ett viktigt steg på vägen för att det här budet ska gå igenom, säger Fredrik Lindgren.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".