Gyllensten.

Författaren Lars Gyllensten har avlidit

Författaren Lars Gyllensten är död. Han avled i torsdags på Karolinska sjukhuset. Han blev 84 år gammal.

Svenska Akademins ständige sekreterare Horace Engdahl säger att Gyllensten framförallt kommer att bli ihågkommen för sitt författarskap.

– Jag tror att han i första hand kommer att bli ihågkommen som en av 1900-talsprosans stora mästare i Sverige. Om jag får gissa på en bok som jag tror kommer att överleva särskilt länge och som också är min personliga favorit i hans författarskap så är det berättelsesamlingen ”Sju vise mästare om kärlek” som kom ut 1986. Den tror jag kommer att läsas även om hundra år, säger Horace Engdahl. 

Medicine doktor 1953
Lars Gyllensten föddes 1921. Han utbildade sig och blev medicine doktor 1953. Under studietiden skrev han tillsammans med sin vän Torgny Greitz boken Camera Obscura som kom ut 1946. Tre år senare 1949 gav han ut novellsamlingen Moderna myter.

Gyllensten valdes in Svenska Akademien 1966 och var dess ständige sekreterare mellan 1977 och 1986. Men 1989 valde han, Werner Aspenström och Kerstin Ekman att inte längre delta i akademiens sammanträden efter bråket kring Salman Rushdie, där de tre ville markera hårdare när Rushdie fått de iranska mullornas dödsdom över sig.

Ett 40-tal verk
Gyllenstens gärning sträcker sig över ett halvsekel med sammanlagt ett fyrtiotal verk.

I ett radioprogram från 1992 beskriver han själv sitt författarskap.          

– Man gör ett utspel, man gör ett försök. Man gör någonting som ska fånga ens uppmärksamhet och hängivelse och uttrycka ens vilja. Men när man håller på med det där så kommer det motröster, motstämmor. Alternativa och polemiska uppslag. Så fungerar ofta mitt författarskap. När jag håller på med en bok så föds det under arbetets gång motrörelsen, som kanske kan leda till ett nytt, ett annat, verk, sa Lars Gyllensten.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".