FN undersöker kvinnors situation i Turkiet

Nya tuffare lagar i Turkiet skulle förhindra hedersmord, men det har inte stoppat våldet. Tvärtom finns det tecken som tyder på att påstådda självmord bland kvinnor i själva verket är dolda hedersmord. Därför ska FN nu undersöka situationen.

2004 fick Turkiet en ny lag som skulle skärpa straffen för hedersmord. Men flera tillägg till lagen gör att det fortfarande finns kryphål.

– Om en mördare säger att han kände sig provocerad av familjens kränkta heder kan en domstol fortfarande ta hänsyn till det och sänka straffet, säger Pinar Ikkaracan vid den internationella kvinnorättsorganisationen Women for Women’s Human Rights i Turkiet.

Vanligast i sydost
Hedersvåld är vanligast den sydöstra delen av Turkiet, framför allt bland fattiga och lågutbildade på landet. Enligt turkiska myndigheter begicks omkring 40 hedersmord år 2004, men kvinnorättsorganisationer tror att den verkliga siffran är betydligt högre.

Det som inte syns i statistiken är att många självmord ofta har med hederskulturen att göra. Flickor som har träffat pojkar i smyg, eller på något annat sätt vanhedrat familjen, kan bli pressade att begå självmord.

Till exempel har det förekommit att flickor blivit inlåsta i ett rum där det ligger en laddad pistol eller ett rep på golvet.

En del hävdar att antalet självmord ökar dramatiskt i sydöstra Turkiet och att framtvingade självmord är ett nytt sätt för familjerna att själva slippa utföra hedersmorden.

Till exempel har staden Batman i sydöst haft fler självmord hittills i år än under hela förra året.

Osäkra siffror
Men siffrorna är osäkra, enligt Pinar Ikkaracan.

Pinar Ikkaracan menar att hedersrelaterade självmord alltid har varit vanliga i Turkiet, men att det är först nu som de självmorden får uppmärksamhet i massmedia.

För att försöka få fram mer fakta ska nu en människorättsexpert från FN under tio dagar besöka Turkiet och undersöka kvinnornas situation där.

Mattias Klefbeck
mattias.klefbeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".