Blair är i USA.

Blair trycker på för reform av FN

Storbritanniens premiärminister Tony Blair vill driva på hårdare för att reformera FN. Det sa han i ett tal i Washington på fredagskvällen under sitt USA-besök.

FN-chefen Kofi Annan fick på fredagskvällen draghjälp i det besvärliga arbetet att reformera världsorganisationen. Storbritanniens premiärminister Tony Blair argumenterade i ett tal på Georgetown University för snabbare och mer genomgripande förändringar för att få FN mer effektivt.

Enligt Blair har splittringen om Irakkriget satt djupa spår och FN måste reformeras för att återigen kunna främja globala värden som frihet och demokrati på ett effektivt sätt.

Vill ge generalsekreteraren mer makt
Blair sa också att generalsekreteraren måste få mer makt, vilket är helt i linje med Kofi Annans eget reformförslag. Men det är ett förslag som har mycket svårt att få stöd av framför allt länder i tredje världen.

Blair argumenterade också för att FN:s säkerhetsråd måste göras om. Ett säkerhetsråd där Storbritannien och Frankrike är permanenta medlemmar men inte Tyskland och Japan, är varken representativt eller tidsenligt, sa Blair.

Säkerhetsrådet inte med
I Kofi Annans stora reformpaket för FN som han försöker få igenom, är säkerhetsrådsfrågan bortplockad, eftersom säkerhetsrådet visade sig vara alldeles för svårt att reformera.

Att Tony Blair ägnade så stor del av sitt tal under sitt USA-besök åt FN fick återigen många att undra om Blair kanske ändå är intresserad av jobbet som FN:s generalsekreterare – ett jobb som blir ledigt vid årsskiftet.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".