Inga extra euro till ansökarländer

De tio länder som hoppas på att få bli medlemmar i EU kan inte räkna med några lockande erbjudanden - inte en enda euro extra kommer att ordnas fram utanför vad som finns i budgeten. Det beskedet gav EU-kommissionens ordförande Romano Prodi i Köpenhamn på måndagen efter det första mötet sedan Danmark tagit över ordförandeskapet.
I framför allt Tyskland finns en oro för att det ska bli dyrare än beräknat att ta med fler länder i EU, men vare sig tyskar eller några andra behöver frukta obehagliga ekonomiska överraskningar i samband med utvidgningen säger Prodi. Pengar har lagts undan och budgeten är täckt till slutet av 2006, säger han, och inte heller kommer det att hjälpa att ansökarländer går samman för att skaffa sig bättre villkor. Ändå förnekade både Prodi och den danske statsministern Anders Fogh Rasmussen att de tio förhoppningsfulla länderna kommer att ges erbjudanden som de bara kan säga ja eller nej till. Tid för förhandlingar finns, även om tiden är knapp, sade de, men att utvidgningen går före allt annat, det är helt klart, säger den svenska kommissionären Margot Wallström.
Ekots EU-reporter Herman Melzer och Hans Zillén, Ekot i Köpenhamn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista