Wetterstrand och Eriksson.

Skydd mot elöverkänsliga i mp-manifest

I Borås diskuterar miljöpartiets kongress partistyrelsens förslag till valplattform. Under lördagsförmiddagen klagade en rad ombud på att det inte fanns någon skrivning i valplattformen om att bevara lågstrålande zoner för att skydda elöverkänsliga personer.

– Det finns fortfarande områden med lite strålning i Sverige och de måste vi vara rädda om så att även de som har problem med strålning har någonstans att bo. Rätten att prata i mobiltelefon var som helst, den har vi inte, sa Birgitta Sievers, ombud på kongressen.

Många miljöpartister var under debatten oroade över strålningen från mobiler, olika master och trådlösa nätverk och krävde att partiet ska lyfta fram frågan. Men Ulf Flodin ifrågasatte den linjen och hänvisade till vetenskapliga rapporter.

– Varför ska man inte få prata i mobiltelefoner överallt? I synnerhet som det naturvetenskapligt sett är bevisat att det inte finns elöverkänslighet. Det är sant alltså, jag jobba med sådant här på riktigt, sa Ulf Flodin.

Det fick Per Gahrton att reagera.

– Vår respekt för människors upplevelser av hur de själva mår, det är de väl ändå experter på? Då måste vi väl ändå lyssna på det och ta hänsyn till det och tillämpa försiktighetsprincipen, sa Gahrton.

Partistyrelsen gav med sig
Till slut gav partistyrelsen med sig och accepterade en skrivning om att bevara lågstrålande zoner i valmanifestet.

En mening i manifestet om att ”kollektivavtalen ska försvaras” orsakade också debatt.

– När den här meningen står i vårt valmanifest får man direkt tankar till Vaxholmskonflikten och Göran Perssons spöken om social turism som det inte finns några belägg för. Det känns som att vi har skrivit in den här för att vi ska flörta med socialdemokraterna för att sitt med i en regering, sa Gertrud Brorsson.

Ulf Flodin försvarade meningen.

– Vi försöker appellera till människor på vänsterkanten, även om vi ibland låtsas om att det inte finns någon höger-vänsterskala. De facto är hela konceptet sådant, så det vore jättedumt att kunna anklagas för att var oklar på den punkten, sa Flodin.

Ställde sig bakom kollektivavtal
Men kongressen ställde sig bakom förslaget om kollektivavtal.

Flera talare krävde också att partiet skulle skriva in kravet på 30 timmars arbetsvecka i manifestet i stället för som nu 35. Partistyrelsens förslag om att män som misshandlar kvinnor ska dömas till vård ifrågasattes också och vissa ville stanna vid att bara erbjuda dem vård. Men språkröret Peter Eriksson stod på sig.

– Det är ett löjligt litet tvång att bli dömd till behandling om man jämför med vad de har utsatt alla dessa kvinnor för, sa språkröret Peter Eriksson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".