Mount Everest lockar många äventyrslystna.

Dödförklarad bergsklättrare räddades

En australiensisk bergsklättrare som på fredagen dödförklarades och lämnades på Mount Everest har räddats och kunde på lördagen återvända till baslägret.

Många underskattar den ansträngning det innebär att inte bara klättra upp till toppen utan att också orka klättra ner igen, anser den svenska klättraren Fredrik Sträng, som just nu befinner sig på Mount Everest.

Ekot talade med honom via satellittelefon på lördagen.

– De flesta är inte förberedda på att kunna hålla och orka hela vägen in i mål. Det är ju upp och ner igen. Det är definitionen av en klättring, att ta sig upp och ner igen. Man ser, vilket jag gör ofta när jag är ute på stora berg, de som klättrar och inte är förberedda. De vet inte var deras gräns går. De tar ut sig för mycket, de är tvungna att bli räddade och kan de inte bli räddade så blir de kvar på berget, säger Fredrik Sträng som nådde toppen av Mount Everest i torsdags och nu är på väg ner igen.

Extrem belastning på kroppen
Köld, syrebrist, snöblindhet och så kallad höjdsjuka – hög höjd är en extrem belastning av kroppen. Varje år omkommer flera bergsklättrare på Mount Everest

Fredrik Sträng sitter ner för att kunna tala utan att bli andfådd.

– Jag gick bara några meter här på 6 500 meter och sedan blir man andfådd. Vilopulsen ligger någonstans på 120 slag i minuten. Det är det tunna lufttrycket som gör att hela kroppen fightas för att överleva, säger Fredrik Sträng.

14 döda i år
Hittills i år har 14 bergsklättrare omkommit på Mount Everest, i måndags dog svensken Thomas Olsson efter ett fall.

På fredagen förklarades en australiensisk klättrare för bortom hjälp sedan han blivit kvar på berget över natten, ensam, totalt förvirrad och desorienterad av höjdsjuka. Men på lördagsmorgonen lyckades en räddningsexpedition få ner honom levande.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".