Kritisk.

"Forskare vågar inte delta i debatten"

Sveriges nationalekonomer vågar inte gå emot tidsandan. De deltar inte i samhällsdebatten av rädsla för att hamna i onåd hos statsmakterna, menar nationalekonomen Magnus Henrekson, vd för Institutet för näringslivsforskning.

Att till exempel forska kring konsekvenserna av de nära banden mellan LO och regeringen är i stort sett uteslutet, enligt Henrekson.

– Jag tror att de flesta forskare undviker att göra systematiska studier på det. Om du säger någonting som ligger i tidsandan, till exempel att företag som anställer många invandrare eller har många kvinnor i styrelsen kommer att ha en högre lönsamhet, då kommer du inte att bli granskad speciellt mycket. Det krävs inte starka belägg för att kunna göra ett sådant påstående. Men om du går emot viktiga maktintressen då måste du väldigt mycket på fötterna. Du kommer att bli oerhört granskad, säger han.

Magnus Henrekson är vd för Institutet för näringslivsforskning, som till stor del finansieras av arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.

Han hävdar att det är svårare för privata finansiärer att styra forskningen för att de är så övervakade. Men en kritisk studie där politiska partier eller facket har intressen kan leda till slutet på en forskares karriär, enligt Henrekson.

– Som forskare har du din trovärdighet att hålla uppe och har du gjort ett antal studier som inte är bra då tappar du din trovärdighet och naturligtvis ditt självförtroende. Men tappar du din trovärdighet då är det inte så lätt att få igenom nästa forskningsansökan, säger Magnus Henrekson, vd för Institutet för näringslivsforskning.

Margit Silberstein
ekot@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".