Gayaktivister greps i Moskva

120 ryska gayaktivister greps i centrum av Moskva på lördagen när de försökte genomföra en parad på årsdagen av att lagen som förbjöd homosexualitet avskaffades. Motdemonstranter gav sig på aktivisterna både handgripligen och verbalt.

”Bögar och lesbianer till Gulag. Moskva är inte Sodom”, skanderade flera hundra i en motdemonstration till en gayparad i centrala Moskva.

På Tverskajagatan nära borgmästare Jurij Lusjkovs kontor försökte några hundra genomföra en förbjuden gayparad. En parad för att fira årsdagen av att det är 13 år sedan lagen som förbjöd homosexualitet i Ryssland avskaffades och bara sju år sedan det inte ses som mentalsjukdom.

Fick inget tillstånd
Men myndigheterna gav inget demonstrationstillstånd. Lusjkov själv säger att så länge han bestämmer i Moskva kommer inga sådana ”oryska” aktioner att tillåtas.

Några hundra svartklädda rasister, ultranationalister, ortodoxt kristna gummor, kosacker och Dumaledamöter kunde dock motdemonstrera. Men de fåtal homosexuella som försökte gå tillsammans med regnbågsflaggor stoppades av kravallpolis.

Tysk riksdagsman nedslagen
En tysk riksdagsman från de gröna blev nedslagen när han intervjuades i tv. Det som hände i Moskva visar att det saknas respekt för mänskliga rättigheter, konstaterade ledare för den ryska gayrörelsen.

Den ryska rörelsen är dock oenig om att genomföra parader. En del anser att samhället inte är moget än och att det bara riskerar ett upptrappat våld från ultranationalisterna rörelser. I Moskva har homosexuella misshandlats utanför gaybarer den senaste tiden och det finns också ett fall med en tv-journalist som dödades just för att han var homosexuell.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".