EU samlat för diskussion om författningen

EU:s utrikesministrar samlades på lördagen i Klosterneuburg utanför Wien för att diskutera hur man ska kunna bryta det dödläge som råder sedan två medlemsländer röstade nej till EU:s nya författning för ett år sedan.

Utrikesministrarna ska ägna helgen åt att diskutera en rad brännande frågor som rör EU:s fortsatta utveckling.

EU:s 25 utrikesministrar anlände till Klosterneuburg till synes fryntliga och på gott humör men de är djupt oeniga om hur EU ska gå vidare.

Meningarna delade
15 medlemsländer har hittills godkänt EU:s konstitution trots att den förkastades av Holland och Frankrike för ett år sedan. Sex länder, bland andra Sverige, anser att författningen måste ligga på hyllan tills vidare. När det gäller medborgarnas tvekan om nyttan med EU så är meningarna också delade.

– Det är en realitet även om jag tycker att väldigt många av de problem som har dykt upp i EU-debatten kanske handlar mindre om EU och andra problem i våra samhällen. Det är lätt att lägga skuldbördan på internationella institutioner men den debatten får ju föras på varje nations egna villkor. Vi kan väl ha erfarenhetsutbyte, men någon Brysselstyrd opinionsbildning kan jag inte föreställa mig, säger Sveriges utrikesminister Jan Eliasson.

Finländarna irriterade
Men Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja anser tvärtom att Europas medborgare irriteras av onödiga regler som Bryssel tvingat på medlemsländerna.

– Om vi kunde ta bort en del av de mycket små irritationsmoment som varierar från land till land. I Finland är det antalet vargar som vi måste ha i Finland som Bryssel anses veta bättre än vi i Finland, eller att man hotar det offentliga spelmonopolet och dylika saker som ingenting har att göra med den gemensamma marknaden, säger Erkki Tuomioja.

EU:s framtidsmöte väntas inte resultera i några stora beslut utan är snarare startpunkten för en långvarig och nödvändig debatt om hur EU ska gå vidare.

Kerstin Brostrand, Wien
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".