Svårt jobb för forskare att söka pengar

Svenska professorer anser att de tvingas lägga ner orimligt mycket tid på att söka anslag. Det visar P1-programmet Kalibers enkät med över 2 000 professorer.

För ett anslag som snart delas ut låg sex årsarbeten bakom ansökningarna bara från ett universitet.

– Professorerna lägger ner alldeles för mycket tid på att skriva ansökningar. Det har på något sätt passerat en gräns för anständighet. Professorernas tid används inte optimalt, säger Jan-Eric Sundgren, rektor för Chalmers tekniska högskola, där 75 procent av forskningen betalas med pengar utifrån.

Tar tid
Att söka pengar tar tid. I juni kommer besked om vilka som får det så kallade Linnéstödet.

Det är stora anslag som ges under många år till särskilt starka forskarmiljöer.

Från Lunds universitet sökte 16 grupper pengar. Universitet bad alla att tala om hur lång tid de lagt på ansökningarna. Den sammanlagda arbetstiden motsvarade sex hela arbetsår för en person.

Svårt söka pengar
I P1-programmet Kalibers enkät med svenska professorer svarar fyra professorer av fem att de lägger ner orimligt mycket tid på att söka pengar.

– Som det ser ut nu inom samhällsvetenskaplig-humanistisk forskning får nio procent av de sökande pengar och oftast inte så mycket som de har sökt. Det är svårt. Det är som att spela på lotteri att skriva en forskningsansökan, säger Göran Dahl som är professor i sociologi i Lund.

Pagrotsky håller med
Forskningsminister Leif Pagrotsky förklarar att det i grunden är bra för forskningens kvalitet att forskare får konkurrera om pengar. Men han håller med om att systemet blivit för tidskrävande.

– Det är också min uppfattning att det kanske har gått lite långt när det gäller kraven på pappersexercis, på byråkrati. Det som jag skulle, med ekonomjargong, vilja kalla transaktionskostnaderna i systemet kanske har blivit för höga, säger Leif Pagrotsky.

Anna Jaktén, P1 Kaliber
anna.jakten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".