Satellit ska förvarna om jordbävningar

I fredags skickades en satellit som ska förvarna om jordbävningar upp i rymden. Det är den ryska Compass-2, ett samarbete mellan ryska, polska och svenska forskare. Men än är det långt kvar till ett globalt varningssystem för jordbävningar.

– På lång sikt hoppas vi uppnå att man får till ett globalt varningssystem med flera satelliter och flera markstationer. På kort sikt hoppas vi kunna påvisa att de metoder som vi använder för att analysera data verkligen fungerar för att få till ett sådant här system, säger Jan Bergman på Institutet för rymdfysik i Uppsala.

Ombord på satelliten finns ett svenskt-polskt instrument som tagits fram av Institutet för rymdfysik i Uppsala och polska akademins rymdforskningscentrum i Warszawa. Det är en avancerad radio som mäter förändringar som sker i den övre atmosfären över jordbävningscentra.

Satelliten som förvarnar om jordbävningar ungefär fem dagar innan de sker ska finnas i omloppsbana runt jorden i två år. Men för att ett globalt varningssystem för jordbävningar ska bli verklighet krävs mer forskning, fler satelliter, fler markstationer och omfattande finansiering.

Först om fem till tio år kan ett sådant varningssystem finnas, enligt Jan Bergman.

– Det skulle kunna innebära att man kan rädda liv. Det är det forskningen syftar till, säger Jan Bergman vid Institutet för rymdfysik i Uppsala.

Ulrika Mannberg
ulrika.mannberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista