Valförberedelserna är i full gång i Colombia.

Farc lovar att inte störa valet i Colombia

Presidentvalet i Colombia kan bli ett ovanligt lugnt val. För första gången har Colombias största gerillagrupp, Farc, lovat att inte sabotera ett val eller uppmana folk att inte rösta.

Kanske är det en gest för att visa att man är villig att inleda en fredsprocess.

– Nej, jag tror inte att det rör sig om någon gest, säger Juan Manuel Ospina, som tidigare varit med och förhandlat med Farc-gerillan.

– Snarare betyder det att Farc väntar till efter valet med att inleda en militär offensiv, säger han.

Freden den stora frågan
Men för Álvaro Uribe, som enligt alla tecken kommer att segra, så är det, menar Juan Manuel Ospina, just freden som är den stora politiska frågan.

Högermilisen är avväpnad, med ELN-gerillan pågår fredssamtal, det är bara Farc som fattas.

Under de fyra år som Uribe har varit president har han beordrat de mest omfattande militära aktioner som någonsin genomförts mot Farc.

Militär seger omöjlig
Men mycket tyder på att han nu insett att en militär seger är omöjlig, och att han om han segrar, är beredd till ganska stora eftergifter för att få Farc till förhandlingsbordet.

Ska Álvaro Uribe bli den som äntligen ger Colombia fred?

– Det blir svårt, men kanske också Farc har insett att en militär seger är omöjlig, så vem vet, säger Juan Manuel Ospina.

Lars Palmgren, Bogotá
lars.palmgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".