Ylva Johansson vill förändra äldrevården.

Regeringen vill ha ny typ av äldreboende

De senaste åren har antalet platser i särskilda äldreboenden minskat. Regeringen tillsätter nu en seniorboendedelegation med uppdag att föreslå hur nya boendeformer för äldre kan se ut.

– De ska föreslå hur den här nya mellanformen av boende skulle kunna se ut. De ska också lägga andra förslag på hur boende för äldre ska kunna utvecklas. Det behövs ju också en bra bostadsmarknad för äldre där det måste finnas valmöjligheter att hitta bra boenden.

– De ska också stimulera och hjälpa kommunerna när dert gäller att tänka nytt och planera för en åldrande befolkning, säger vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson om seniorboendedelegationens uppdrag.

Klarar inte att täcka behoven
Fyra av tio kommuner klarar inte av behoven när det gäller särskilda boenden för äldre och idag bor många äldre kvar hemma trots att de är sjuka och behöver kvalificerad vård och omsorg.

I våras beslutade regeringen att att ge kommunerna 250 miljoner kronor per år för att fler särskilda äldreboenden ska byggas.

Ny typ av boende
Vård- och älreomsorgsminister Ylva Johansson ger ett exempel på hur nya boendeformer för äldre kan se i framtiden:

– Jag tror att det är någon typ av boende som man själv väljer när man vill flytta till men där det finns någon bemanning så att man kan få hjälp med enklare saker när man behöver det. Det ska finnas hiss och någonstans att gå och äta ihop med andra. Det tror jag att många äldre efterfrågar.

– Idag erbjuds man bara särskilda boenden och då måste man vara mycket sjuk för att få plats där idag, säger vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson.

Ordförande för seniorboendedelegationen blir före detta statsrådet och EU-kommissionären Anita Gradin.

Ulrika Mannberg
ulrika.mannberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".