Inga extraavgifter för kommunal sophämtning

Kommuner har inte rätt att extra betalt för att hämta hushållssopor vid huset. Det har miljööverdomstolen vid Svea hovrätt beslutat. Frågan kom upp när den handikappade Kjell Karlsson i Åkersberga krävdes på en extra avgift för att han inte kunde gå med sina hushållssopor till återvinningsstationen. Men nu har han fått rätt i två instanser.
Gränderna i radhusområdet är smala och vanliga sopbilar kommer inte in. Just därför måste de boende lämna alla sina sopor vid återvinningsstationen vid vägen utanför. Men dit kan inte Kjell Karlsson gå. För han är blind, har svårt att gå och också svårt att hitta. Men hans hustru kan ju gå, tycker kommunen, och krävde Karlssons på extra betalt om de skulle hämta soporna vid huset. Rätt i båda instanser Kjell Karlsson ville inte lägga ytterligare börda på hustrun och lämnade ärendet till miljödomstolen som gav honom rätt. Kommunen gav sig inte utan överklagade. Så ordföranden i miljö- och hälsoskyddsnämnden Bror Jansson förvånas nu över att även miljöverdomstolen har gett Kjell Karlsson rätt. – Ja, vi har ansett att en familj ska kunna hantera sina sopor även om någon i familjen är funktionshindrad, säger Bror Jansson Kommunen får inte ta ut extra betalt för att hämta sopor, slår domstolen fast. Men det har inget att göra med Kjell Karlssons handikapp. Ändå tror han att domen kan komma att få betydelse för många andra i hans situation: – Det här blir en vägledande dom, eftersom övriga funktionshindrade ska kunna slippa extrakostnaderna, säger Kjell Karlsson.
Katarina Helmersson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".