Vill ha röd-grön regering.

Mp enigt om att satsa på ministerposter

Miljöpartiets kongress ställde sig på söndagen bakom partiledningens linje att partiet ska satsa på ministerposter efter valet. Men kongressen fattade motstridiga beslut om vilka partiet ska kunna regera med.

Först ställde sig kongressen bakom en formulering om att ”inte kategoriskt” utesluta regeringssamarbete med något parti, och därmed inte heller moderaterna. Men strax efteråt sa kongressen nej till en nästan likadan formulering, men utan ordet kategoriskt.

Hittills har partiledningen uteslutit regeringssamarbete med moderaterna och språkrören tycker inte att kongressens beslut gör någon större skillnad.

– Man brukar ha en tendens att just vilja visa vårt fristående från blocken genom att säga att man inte kategoriskt utesluter, även om vi alla inser att den politiska realiteten r sådan att ett samarbete mellan miljöpartiet och en borgerlig allians är omöjligt idag, säger språkröret Maria Wetterstrand.

Kongressens beslut ändrar inte partiledningens linje att söka regeringssamarbete med socialdemokraterna, försäkrar språkröret Peter Eriksson.

– Det är ingenting som motsäger den hållningen. Vi söker en röd-grön majoritet i valet, säger Peter Eriksson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".