EU skjuter fram frågan om författning igen

EU:s utrikesministrar avslutade sitt möte i Klosterneuburg utanför Wien på söndagen. Mötet gällde EU:s framtid och ministrarna enades om att frågan om när EU:s författning kan väckas till liv igen var för tidigt väckt.

Den period för reflektions som utlystes för ett år sedan när Holland och Frankrike röstade nej till EU:s författning kommer att förlängas ytterligare.

Det har funnits förhoppningar om att EU skulle hitta en väg ur det nuvarande dödläget som man kunde enas om på EU:s toppmöte i juni, men så blir det inte. EU:s utrikesministrar enades istället om att EU behöver ett år till på sig för att fundera på hur EU:s kris ska lösas.

Verkar omöjlig att lösa
Frågan om hur EU ska kunna väcka liv i den nya författningen verkar nu nästan omöjlig att lösa. Fransmännen och holländarna som röstade nej till författningen förra året har blivit ännu mer kritiska, visar opinionsundersökningar.

En möjlighet vore att ändra de delar av konstitutionen som stött på hårdast kritik men de 15 EU-länder som redan godkänt konstitutionen ser ogärna några förändringar.

Vid årsskiftet tar Tyskland över EU:s ordförandeskap och det blir förbundskansler Angela Merkels uppgift att presentera ett förslag till lösning på toppmötet i juni 2007. Det är det tidigast möjliga tillfälle att på nytt försöka avgöra EU:s framtid.

Hoppas hitta nya vägar
Då hoppas EU har hittat nya sätt att komma till tals med Europas kritiska medborgare och nästan viktigast av allt – då har Frankrike och Holland hållit val och förhoppningsvis fått nya starka ledare som kan övertyga sina väljare.

Om det visar sig möjligt kommer nya folkomröstningar att hållas i samband med Europavalet 2009.

Kerstin Brostrand, Wien
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".