Hundratusentals människor mötte påven i Krakow.

Påven på känsligt besök i Auschwitz

Påven Benedictus XVI besökte på söndagsförmiddagen en mässa i Krakow i Polen som lockade hela 800 000 besökare. Nästa anhalt var det före detta koncentrations- och förintelselägret Auschwitz. Vatikanen säger officiellt att besöket är det mest känsliga under den tyske påvens fyradagarsvistelse i Polen.

– Tack för att ni kom hit och visade prov på er tro, sa Benedictus XVI när han på söndagen på en äng strax utanför staden Krakow ledde en mässa omväxlande på polska, latin och italienska.

Hela 800 000 människor lyssnade andäktigt på påvens ord, ropade Benedetto! Benedetto! och sjöng Ja må han leva uti hundrade år – tydliga bevis på att den lite stele, tyske påven trots allt lyckats erövra de katolska polackernas hjärtan.

Har varit där tidigare
Massmedialt störst intresse väcker det besök som på eftermiddagen inleddes i Auschwitz. Visserligen har Joseph Ratzinger tidigare besökt den plats som mer än någon annan kommit att symbolisera ondskan på jorden men söndagens besök som påve är annorlunda.

Varje oprecist ord, varje tvetydig rörelse, varje ansiktsuttryck kommer noga att granskas och analyseras.

Enda gången under hela fyradagarsbesöket som Benedictus XVI talar tyska är i Auschwitz. Detta för att understryka att han besöker lägret inte bara som den katolska kyrkans överhuvud utan också som tysk.

Var med i Hitlerjugend
I sin ungdom var Joseph Ratzinger ofrivilligt med i Hitlerjugend och deltog under kort tid i luftförsvaret av en fabrik utanför München som tillverkade flygplansmotorer. Han deserterade från armén.

Besöket i Auschwitz sker efter Benedictus XVI:s eget önskemål.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".