Ken Loach.

Guldpalmen i Cannes till Ken Loach

Den brittiske regissören Ken Loach vann på söndagskvällen det största filmpriset vid filmfestivalen i Cannes, Guldpalmen. Han vann den för sin film The Wind that Shakes the Barley om den irländska kampen för självständighet på 1920-talet. Det är första gången Ken Loach får Guldpalmen. Sju gånger tidigare har hans filmer varit nominerade.

Stora priset gick till filmen Flanders av den franske regissören Bruno Dumont, filmen undersöker konflikter i ett namnlöst land i Mellanöstern.

Pris för bäste manlige skådespelare gick kollektivt till de manliga skådespelarna i Days of Glory av fransk-algeriern Rachid Bouchareb. Filmen handlar om de algerier och marockaner som deltog på Frankrikes sida i andra världskriget.

Spanjoren Pedro Almodóvars film Volver fick pris för bästa manus och för bästa kvinnliga skådespelare. Även detta pris gick kollektivt till alla skådepelerskorna i filmen.

Regipriset gick till filmen Babel och mexikanske regissören Alejandro Gonzalez Inarritù. I filmen om svårigheten att överbrygga kulturella skillnader ses Brad Pitt and Cate Blanchett i huvudrollerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".