Äldre patienter hamnar i kläm

Ädelreformen fungerar inte som det var tänkt, tio år efter att den genomfördes. Varje dag finns omkring 1 400 patienter på svenska sjukhus, som inte borde vara där. Orsaken är att de inte har någonstans att ta vägen.
De är medicinskt färdigbehandlade av landstingets sjukvård. Men behöver ofta annan hjälp istället, och det är kommunen som ska stå för den. Men det brister både i samordningen och i kommunernas möjligheter att placera de gamla. Resultatet blir att färdigbehandlade patienter får stanna på sjukhusen, kommunerna får betala, ungefär 3 000 kronor per dygn, och det blir trångt i sjukhuskorridorerna. Enligt landstingsförbundet, väntar 1 400 färdiga patienter varje dag på svenska sjukhus, och detta leder bland annat till inställda operationer på grund av platsbrist. Det har gått tio år sen den så kallade ädelreformen, uppdelningen mellan landsting och kommuner av äldreomsorgen. Men konstaterar Roger Molin, enhetschef på Landstingsförbundet, ännu fungerar den inte.
Johan Wangström, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".