Kris för rehabiliteringsföretagen

De företag som jobbar med arbetslivsinriktad rehabilitering tvingas dra ned antalet anställda eller till och med gå i konkurs. Branschen står still eller backar och det beror på att det är oklart vem som idag har ansvar för rehabiliteringen menar Kenth Nyman, ordförande för branschorganisationen Prima.

– Många producenter säger upp personal och minskar sin personalstyrka. Det som efterfrågas idag är utredningar om det finns rehabiliteringsmöjlighet, men när man har utrett det så sätter man inte in de åtgärder som utredarna kommer fram till, säger han.

Kenth Nyman är ordförande i den nystartade branschorganisation Prima som har ett femtontal olika rehabiliteringsföretag som medlemmar.

Han menar att alla som jobbar med arbetslivsinriktad rehabiliteringen har känt av att deras tjänster inte längre är efterfrågade trots allt tal om hur viktigt det är att den som blir sjukskriven så snabbt som möjligt får hjälp med att få en effektiv återanpassning till arbetslivet. 

Oklar rollfördelning
Förra månaden presenterade regeringens socialförsäkringsutredare, Anna Hedborg, en rapport som pekade just på att systemet för rehabilitering är otympligt med många parter involverade och en otydlig rollfördelning.

Det är till exempel Försäkringskassan som ska samordna rehabiliteringen - men de har inte ansvar för att genomföra den. 

Kenth Nyman håller med regeringens utredare och säger att den oklara rollfördelningen leder till att de som behöver rehabilitering inte får någon behandling eftersom alla skyller på alla. 

”Ingen vill ta ansvar”
Det är arbetsgivaren som ska lämna in rehabiliteringsutredningar för anställda som är långtidssjukskrivna och Försäkringskassan som ska göra det för dem som är arbetslösa. Sedan är själva rehabiliteringen upp till landstinget, kommunen, Arbetsmarknadsverket eller arbetsgivaren.

– Det verkar inte vara någon som vill ta ansvar utan man skyller hela tiden på andra, säger Kenth Nyman.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".