Skandalbolag tynger USA-börser

Det amerikanska telebolaget Worldcom som i förra veckan åtalades för bedrägeri, kommer allt närmare en konkurs, i så fall den största i amerikansk historia. Idag meddelade bolaget att det inte klarar av att betala sina lån utan ställer in betalningarna.
Samtidigt sades att den falska bokföringen kan ha pågått ända sedan 1999. Under år 2000 och 2001 förskönade Worldcom sitt resultat med 35 miljarder kronor. Worldcomskskandalen och andra skandaler bidrar till att hålla börskurserna nere och årets första sex månader visar upp ett dystert facit. Sedan årsskiftet har Dow Jones index gått ned med med 8 procent. Betydligt störrre har raset varit på Nasdaqbörsen som tappat 28 procent av sitt värde. Större delen av nedgången har kommit under det senaste kvartalet, då avslöjanden om bokföringsfusk och olaglig insiderhandel blivit vardagsmat här i USA. Oegentligheterna har skrämt bort dom viktiga småsparana från börsen. Och det bidrar tillsammans med dåliga vinster i bolagen, samt rädslan för nya terrorattacker, till att hålla tillbaka en uppgång. På måndagen föll Nasdaqbörsen tillbaka med hela 4,1 procent. New Yorkbörsen backade 1,4 procent. Martin Ahlquist, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".