1 av 2
Sjalfabriken fick ny fart med investeringen. Foto: Maria Persson Löfgren/SR.
2 av 2
Vladimir Stulov. Foto: Maria Persson Löfgren/SR.

Textilfabrik i Ryssland blomstrar

Den ryska tillverkningsindustrin slogs sönder samtidigt som Sovjetunionen. Många fabriker klarade inte omställningen. Men det finns undantag. En av dem ligger i textilbältet öster om Moskva och har en över 200-årig historia. Billig personal och nya maskiner är direktörens förklaring.

– Vid helgerna hann vi inte med alla beställningar, vi gick för fullt och ändå låg vi efter, berättar sjalfabrikanten Vladimir Stulov. Han är utbildad tekniker i grunden och vill hellre visa alla sina nya maskiner i den gamla fabriken än tala om företagets ekonomi.  

Att återuppliva den traditionella ryska textilindustrin i Pavlovskij Pasad, en ort sju mil utanför Moskva, har krävt investeringar i nya maskiner från Italien och Schweiz. 

Avancerad datorteknik
Avancerad datorteknik och screentryck överför de blommiga traditionella ryska mönstren på sjalar i ull, bomull och siden. Fabriken är ett tecken på att rysk tillverkningsindustri börjar återhämta sig. 

Åtta konstnärer gör traditionella rosor, men har också förnyat för att hitta nya kunder. Efterfrågan är inget problem, enligt Stulov.

– Ständiga beställningar från presidentadministrationen är viktiga, men också Italien köper mycket. Mer än hälften går på export, enligt Stulov.  

De rysktryckta sidensjalarna kan konkurrera med lägre priser och bättre kvalitet. Råvaror köps både från Australien och Kina. Hemma finns inte samma kvalitet enligt Stulov. 

Lågt löneläge
Inne i fabriken arbetar samma personal kvar. De är färre, omkring 600 mot några tusen förut. Många är pensionärer, det är fabrikantens enda oro att han inte alltid kan hitta unga som vill arbeta i fabriken: lönerna är inte tillräckligt höga än. 

Maria Persson Löfgren, Pavolvskij Pasad
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".