Fortsatt god tillväxt i svenska ekonomin

Konjunkturinstitutet rapporterar i sin nya månadsbarometer att det är fortsatt god tillväxt i den svenska ekonomin. Orderingången ökar i både bygg- och industrisektorn. Och nu börjar det bli problem för byggbolagen att hitta arbetskraft.

Allmänt sett räknar företagen med att produktionen kommer fortsätter att öka de närmaste månaderna. Och det finns tydliga tecken på att sysselsättningen – åtminstone räknat i antal arbetade timmar – kommer att öka.

Inom byggsektorn är det uppenbart att det börjat uppstå flaskhalsar när det gäller att få tag i kunnig arbetskraft. Som följd av det finns också tecken på att byggbolagen börjat höja sina anbudspriser.

Ökad efterfrågan på arbetskraft
Efterfrågan på arbetskraft ökar – som väntat – också inom den privata tjänstesektorn, inte minst på grund att detaljhandeln ökar sin försäljning.

Generellt är det goda tider inom handeln. Det gäller också för konsumtionen av dyrare kapitalvaror som bilar och tv-apparater. Och hos hushållen visar siffrorna optimismen om goda tider ökat något sedan Konjunkturinstitutets förra barometer.

Måttliga prisökningar
Motbilden när det gäller jobb finns i tillverkningsindustrin trots att produktionen fortsätter att öka både i volym och värde.

En tendens i månadsbarometern är prisökningarna väntas bli måttliga, med undantag för metall-, stål och skogsindustrin som räknar med mer omfattande höjningar.

På konsumentsidan bland hushållen är uppfattningen att inflationstakten stiger för att komma i runt två procent om ett år. Och därmed sällar de sig till samma uppfattning som riksbanken.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".