Osäkra villkor skrämmer unga forskare

Unga forskare har för svårt att ta sig fram, anser rektorn för Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Han menar att det framförallt är systemet för finansiering av forskningen, som bygger på att alltmer pengar söks kortsiktigt och i konkurrens som slår ut oetablerade namn.

– I det här systemet kan det vara svårt för unga forskare med helt nya idéer att få anslag. Man kan fråga sig om Albert Einstein hade fått anslag för sina forskningsresultat om han hade befunnit sig i det svenska forskningsfinansieringssystemet idag. Jag är inte helt säker på att så hade varit fallet, säger rektor Jan-Eric Sundgren.

När alla ska söka sina egna pengar får de kända forskarna först och mest, säger Chalmers rektor.

Korta anställningar
En annan sak som gör forskningskarriären oattraktiv för unga, är bristen på fasta tjänster. Var tredje som jobbar på universiteten idag saknar fast tjänst, och det är framförallt unga kvinnor som tröttnar.

– Sist den var utlyst var 2001, här på Lund. Det var ju ett tag sedan och jag väntar på nästa, säger Lovisa Hessle.

Hon tillhör de yngre forskarna på medicinska fakulteten i Lund.

– Man får väldigt små tidsbegränsade anställningar på kanske tre månader. Man kan inte planera för sin framtid, säger Lovisa Hessle.

Chalmersrektorn, Jan-Eric Sundgren, har också upptäckt att det är svårt att locka till sig utländska forskare, med dagens finansiering.

– Det är allvarligt såtillvida att jag ser att det är mycket, mycket svårt att rekrytera internationella toppkrafter till Sverige om vi inte ens kan tillhandahålla forskarens lön när de kommer hit, säger han.

Generationsglapp
En del av de svenska forskarlöftena lämnar landet. Cancerforskaren Tomas Helleday sökte sig till Storbritannien och har sett flera jämnåriga försvinna.

– Problemet är att det finns väldigt få som är 60-talister. Vi har väldigt få 50-talister. De är en förlorad generation. Vi håller på att förlora 70-talisterna också. Det är ett stort glapp där emellan, säger han.

Forskningsminister Leif Pagrotsky har nyligen tillsatt en utredning om de osäkra anställningsvillkoren på universitet och högskolor.

Anna Jaktén, P1 Kaliber
anna.jakten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".