Svenskarna handlar hos storkedjorna

Svenskarna fortsätter att göra den största delen av sina inköp hos de stora affärskedjorna och det här är tydligast när det gäller livsmedel, elektronik och möbler, visar en undersökning från Handelns utredningssinstitut.
Men det finns delar av detaljhandeln där kedjorna inte lyckats lika bra, en sådan är optikerbranschen. Björn Lind är en av dem som väljer att gå till en fristående optiker: – Det här en personlig grej man känner den som hjälper en med glasögonen och kollar ens syn, säger Björn Lind. När det gäller andra branscher, vart går du då? – På en tv så är den personliga servicen ganska ointressant, då går jag nog dit där det är billigast, säger han. 70 procent av försäljningen När det gäller till exempel elektronikbranschen så hade förra året de sex största företagen och kedjorna omkring 70 procent av försäljningen. Men det var en mindre andel än året före så det är möjligt att ägarkoncentrationen har stannat upp efter att ha ökat kraftigt det senaste decenniet. Småbutikerna kan inte andas ut Det här betyder däremot inte att småbutikerna kan andas ut, säger Henrik Öhman på Handelns utredningsinstitut, för mönstret ligger fast att svenskarna gärna tar bilen till stora köpcentra utanför tätorterna för att kunna handla det mesta på en gång och det här innebär fortsatt hård press på de mindre butikerna: – De små handlarna måste antingen fördjupaa sitt sortiment eller att bredda sitt sortiment för att behålla kunderna. För de som inte förändrar sig slås ut, säger Henrik Öhman. Även om de fristående optikerna har hållit stånd mot kedjorna än så länge – liksom urmakare och blomsterhandlare – så finns hotet där och det är optikern Hans Bark beredd på: – Jag riktar själv in mig på de som håller på med skytte eller speciallinser, säger Hans Bark.
Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".