Mor och dotter på sjukhus i Yogyakarta.

Många barn på sjukhus efter jordbävning

Dödssiffran efter jordbävningen i Indonesien har nu stigit till över 5 000 och antalet skadade överstiger 20 000. Sjukhusen har svårt att hand om alla patienter, och många av de skadade är barn. Vår utsände har besökt ett sjukhus i Yogyakarta.

På ett överfullt sjukhus i Yogyakarta berättar Siti Djariah om jordbävningen när hennes skadade 9-åriga dotter Pusi Lestari avbryter, hon vill berätta:

– Jag såg min bror dö, säger hon. Hon berättar att de båda höll på med morgonbönen när skalvet kom. Pusi Lestari rusade ut, men hennes 14-årige bror fortsatte be – och krossades av en fallande vägg.

Pusi Lestari, som ligger i en sjukhussäng ute i en korridor, vill berätta, men plötsligt skrynklas hennes lilla ansikte ihop av smärta, både av sorg över

brodern och från hennes höftskada och brutna ben. Hennes mamma försöker trösta.

Det ligger patienter överallt på sjukhusen i Yogyakarta, på golvet, i entréerna, till och med ute på parkeringsplatserna. Läkarna hinner bara ta hand om de allvarligaste fallen.

Chefen på ett stort sjukhus, doktor Arif Haliman, säger att många av de skadade är barn. Doktor Haliman säger att det han allra mest behöver fler av för att hjälpa alla jordbävningsskadade, är ortopeder och hjärnkirurger.

Nils Horner, Yogyakarta, Indonesien
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".