Våldsamma kravaller i Kabul

Våldsamma kravaller bröt på måndagen ut i Afghanistans huvudstad Kabul efter att en amerikansk militärlastbil kolliderade med ett dussin civila fordon. Tretton människor har dödats och över 100 har skadats.

Det såg ut som om föraren tappade kontrollen och den amerikanska lastbilen for in i de mötande bilköerna och rammade tolv civila bilar. Det var mitt under rusningstrafik i Kabul, den afghanska huvudstaden.

Minuter efteråt hade hundratals afghaner strömmat till. Den upprörda folkmassan bombarderade den amerikanska militärkonvojen med sten och andra tillhyggen. Bilar stacks i brand och mycket snart var situationen utom kontroll. Tillskyndande ambulanser vältes och en polisstation stod snart i lågor.

Internationella nyhetsbyråer rapporterar om omfattande förstörelse och plundringståg.

Värsta upploppet
Det var de våldsammaste upploppen sedan den amerikanskledda koalitionen störtade talibanregimen år 2001.

Samtidigt, men oberoende av händelserna i Kabul, bombade den amerikanskledda koalitionen talibanfästen i södra delen av landet. 50 människor uppges ha dödats under attacken.

Anti-amerikanska strömningar har på senare tid vuxit, liksom missnöjet med den amerikanskstödda regeringen. Samtidigt har talibanerna stärkt sina positioner, framförallt i den södra och östra delen av landet.

Amerikansk offensiv
Tidigare i vår inledde USA en offensiv mot talibanerna. Flera gånger har civila dödats i räder och det har väckt starka känslor i Afghanistan, känslor som idag exploderade på Kabuls gator.

USA har 23 000 soldater i Afghanistan. En Nato-ledd, fredsbevarande styrka med över 9 000 man finns också på plats. I den ingår 250 svenskar.

Marianne Kihlberg
marianne.kihlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".