USA:s militär anklagas för massaker i Irak

I USA växer skandalen om den misstänkta massakern på civila i staden Haditha i Irak. Amerikanska marinkårssoldater anklagas för att ha dödat 24 civila irakier och nu utreds om militären har försökt mörklägga händelserna.

Vad hände egentligen i staden Haditha i nordvästra Irak i november förra året? Var det en regelrätt massaker på civila irakier, både män, kvinnor och barn? Och har den amerikanska militären efter det försökt mörklägga en potentiell jätteskandal?

Händelsen blev känd i mars, men för varje dag som går ökar nu trycket på militären att gå till botten med Hadithaaffären, som många menar kommer att skada USA:s anseende i världen ännu mer än skandalen i Abu Ghurayb-fängelset.

Det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon har satt igång en utredning och källor uppger till amerikanska medier att det ser mycket illa ut. Amerikanska marinkårssoldater ska med berått mod och utan att ha blivit beskjutna, ha skjutit ihjäl så många som 24 civila irakier som hämnd för att en av deras egna soldater hade blivit dödad.

Kongresspolitikern John Murtha, som själv är dekorerad veteran, och en av krigets främsta kritiker, menar att det inte råder några tvivel om att militären har försökt dölja massakern.

Och USA:s högste militär, general Peter Pace, ifrågasatte på måndagen själv varför militärledningen inte fick höra talas om Hadithahändelsen förrän i februari i år, tre månader efter det att den inträffade.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".