Klicka för grafik.

Dopningsbrott har låg prioritet i Sverige

I helgen knivmördades en tolvårig flicka av en man som missbrukade anabola steroider och som vid tillfället dessutom var påverkad av alkohol. Att den kombinationen kan leda till våldsamma utbrott är känt, liksom att användandet av anabola steroider ökar i Sverige. Men ändå är dopningsbrott ingenting som prioriterats i Sverige idag.

– När det gäller polisen och tullen tror jag att straffskalan är lite för låg. Maxstraffet är fyra år, så jämfört med narkotikabrott, där straffskalan är betydligt högre, kanske man prioriterar just narkotikan, säger Walter Kegö på regeringens satsning Mobilisering mot narkotika.

Beslagen av anabola steroider har ökat kraftigt de senaste åren: från drygt 300 1999 till cirka 1200 förra året. Det talar för att också tillgången blivit större.

Två ligor sprängdes
I år har polisen och tullen dessutom sprängt två ligor som sålde anabola steroider. Ligorna hade egna mindre fabriker och sålde sedan sina varor på internet.

Det är just där, på nätet, som en majoritet av alla anabola steroider säljs idag. Det gör att det är lätt att få tag på och att missbruket går ner i åldrarna.

Trots det är alltså inte dopningsbrott särskilt prioriterat. Straffen är jämförelsevis låga, max fyra års fängelse, och sambandet mellan våldsbrott och bruket av anabola steroider undersöks sällan.

Svårt att få hjälp
Dessutom finns det lite eller ingen hjälp att få för dem som vill ta sig ur sitt missbruk. Det menar Ann-Mari Thurelius som är sjuksköterska på dopningsjouren.

– Kunskap är ju nyckelordet här, och resurser, liksom att man tar fram en behandlingsmodell. De som har fått bekymmer, biverkningar kan få adekvat behandling när de söker vård, säger hon.

Ekot har sökt folkhälsominister Morgan Johansson för en kommentar, men inte lyckats nå honom.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".