Prodis kandidater vann borgmästarvalen

I Italien tycks Romano Prodis borgmästarkandidater ha vunnit valet i flera av storstäderna. Detta är i så fall ett gott tecken för landets nya regering.

Mitten-vänsterunionen behåller makten över Rom, Neapel och Turin enligt de preliminära resultaten.

Marginalen i röstsiffrorna tycks bli bred i samtliga tre städer. Så chanserna för Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi att ta revansch för förlusten i parlamentsvalet i april är mikroskopiska.

Berlusconi engagerad
Han har engagerat sig personligen i borgmästarvalen. Han har deltagit intensivt i kampanjen, särskilt i Neapel, men väljarna pekar ut sina ledare från annat håll.

I Milano, som är Berlusconis politiska hemort, leder däremot högersidans kvinna Letizia Moratti. Hon har några procentenheters övervikt. Där kan det möjligen bli tal om en andra valomgång, den 9-10 juni.

Högerman vann på Sicilien
En annan viktig duell handlade om guvernörsposten för Sicilien. Som väntat vann högermannen Salvatore Cuffaro över motståndaren Rita Borsellino, systern till den mördade anti-maffiadomaren.

Premiärminister Prodi säger från Bryssel att det är för tidigt att ta ut segern. Han menar dessutom att hans egen tid som regeringschef är alldeles för kort för att valen ska kunna ses som en mätning av hans popularitet. 

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".