Skolan viktig för yngst och äldst i valet

Det skiljer över 71 år mellan den äldste och yngste som kandiderar till årets riksdagsval. Folkpartisten Yngve Wirkander från Skruv i Kronobergs län är 89 år gammal äldst av alla. Nu satsar han för första gången på att komma in i riksdagen.

– Jag känner mig inte äldre. Det är klart att jag springer inte så lätt, men jag känner mig inte äldre än för 50- 60 år sedan, säger Yngve Wirkander.

Före detta folkskolläraren och kantorn Yngve Wirkander har suttit i både kyrkofullmäktige och kommunfullmäktige. Men det är först nu vid 89 års ålder som han satsar även på en riksdagskarriär. Chansen är dock inte så stor att han blir invald. Han står som nummer 21 på folkpartiets lista i Kronobergs län.

En kvinna över 80
Mer än 5 400 personer kandiderar på partiernas olika valsedlar inför höstens riksdagsval.

15 av de är över 80 år. 14 av de 15 är män. Enda kvinna i 80-plusligan är även det en folkpartist, Margareta Blombäck från Stockholm.

Yngst av alla som kandiderar för något av riksdagspartierna är mer än 71 år yngre än Yngve Wirkander. Det är miljöpartisten Christopher Sjöberg från Karlskoga, som också sitter i förbundsstyrelsen för grön ungdom.

Gubbar i slips
Han är 17 år och går första året på gymnasiet. Hans politiska intresse väcktes när han gick på högstadiet.

– En dag skulle klassen åka iväg till riksdagshuset och titta och jag tänkte ”Åh nej, vad tråkigt att titta på en massa gubbar i slips”. Men när jag kom dit insåg jag att de pratade om saker som jag verkligen funderade över. Jag kände att det här var min grej och gick hem och började titta på de olika partierna och märkte att miljöpartiet var överlägset bäst, berättar han.

Christopher Sjöberg från Karlskoga är en av 170 kandidater som själva är så unga att de får rösta för första gången i höstens val.

Skolfrågor förenar
Både han och Yngve Wirkander brinner för skolfrågor. Christopher Sjöberg vill avskaffa betygen och Yngve Wirkander vill att det ska bli mer ordning i skolan.

Yngve Wirkander som nästa år fyller 90 räds inte för arbetstempot i riksdagen.

– Jag har klarat av arbetstempot hittills i andra sammanhang så det får man väl ta. Den dagen, den sorgen, säger han och skrattar.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Emma Cajnerud, SR Kronoberg
emma.cajnerud@sr.se

Research
: Katrin Kasström
katrin.kasstrom@sr.se
Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".