Persson varnar mp för ministerkrav

Statsminister Göran Persson varnar miljöpartiet för att låsa sig vid kravet på ministerposter. På miljöpartiets kongress i helgen upprepade partiets språkrör att miljöpartiet inte kommer att stödja en socialdemokratisk minoritetsregering.

Göran Persson vill påminna miljöpartisterna om att Sverige behöver en fungerande regering hur det än går i valet.

– Det får göra precis som de vill. Det är deras beslut. Jag har bara en liten försiktig erinran om att alla som deltar i valet inte får bete oss på ett sådant sätt före valet att vi efter valet inte kan ta ansvar för vårt land, säger Göran Persson.

På miljöpartiets kongress i helgen blev det långa diskussioner om vilken regering partiet kan tänka sig att stödja. Inte ens moderaterna uteslöts kategoriskt som samarbetspartner.

Socialdemokraterna närmast
Socialdemokraterna ligger närmast till hands, upprepade språkrören, men miljöpartisterna tänker inte stödja en socialdemokratisk regering om inte de gröna får egna ministerposter.

Göran Persson står fast vid sitt besked om att han söker stöd i valet för en socialdemokratisk regering, inget annat.

Han säger att det mycket väl kan bli så att socialdemokraterna och vänsterpartiet får majoritet i riksdagen utan miljöpartiet.

Tillfreds med samarbetet
Han tycker att dagens samarbete med miljöpartiet, utan gröna ministerposter, fungerar bra.

– Jag är klart tillfreds med det samarbete vi haft med miljöpartiet. Det är ett parti som har utvecklats, mognat och tagit många svåra beslut. Jag ser gärna fram mot ett samarbete och ett fördjupat sådant, men formerna för det får valet avgöra, säger Göran Persson.

Du utesluter inte att de kan komma in i regeringen?

– Ingen kan utesluta någonting i ett läge av det slag vi har i världen idag. Det kan hända nästan vad som helst i vår omvärld. Skulle vi då inte kunna regera landet kraftfullt för att vi håller på att utesluta olika typer av regeringsalternativ, vore det djupt oansvarigt, säger statsministern.

Mari Forssblad
mari.forsblad@sr.se

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".