Vodafone måste bantas.

Vodafone gör miljardförlust

Världens största mobiloperatör brittiska Vodafone gjorde en förlust på nästan 300 miljarder kronor förra räkenskapsåret, som avslutades den sista mars. Bland annat har man köpt alltför många stora bolag. Nu ska bolaget bantas.

Nästan ofattbara 21,8 miljarder pund blev förlusten förra året, motsvarande 296 miljarder kronor i dagerns pundkurs, och det kan jämföras med en vinst på 6,5 miljarder pund, motsvarande 88 miljarder kronor 2004.

Bakom förlusten ligger nedskrivningar på totalt 23,5 miljarder pund, främst relaterade till verksamheterna i Tyskland och Italien, där Vodafone köpte på sig alltför många bolag under åren 1999 och 2000.

Bland annat köptes tyska operatören Mannesmann för det högsta pris som dittills hade betalats för ett bolag, 112 miljarder pund, eller 1500 miljarder kronor.

Det är det lass som Vodafone släpar med sig och som tvingar bolaget till att redovisa jätteförlusten som är den högsta förlusten ett brittiskt bolag har gjort hittills.

Största intäkterna
Vodafone är världens största teleoperatör räknat i intäkter och intäkterna ökade förra året med 10 procent till motsvarande nästan 400 miljarder.

Rörelseresultatet, när alla former av engångsposter räknats bort, uppgick till 11,8 miljarder pund, motsvarande 160 miljarder kronor, och det var en ökning med en dryg miljad pund.

Bolaget fick 21 miljoner nya kunder och har nu över 180 miljoner abonnenter globalt.

Vodafone räknar med att rörelsemarginalen minskar något i år, samtidigt som tillväxten för mobilteleverksamheten bromsar in.

I samband med rapporten som presenterades i London på tisdagsförmiddagen, meddelade Vodafone också att 400 jobb försvinner vid huvudkontoret, vilket var färre än väntat. Spekulationerna inför årsrapporten har handlat om att 6 000 jobb ska bort.

Flera försäljningar
Vodafone har tidigare sålt verksamheterna i Japan och Sverige bland annat, och delat ut pengarna från försäljningen till ägarna, som vill ha ännu mer, och nu ökas utdelningen till aktieägarna för att minska missnöjet.

Nästa säljobjekt anses vara Vodafones 45-procentiga innehav i mobiloperatören Verizon Wireless, som samägs med USA:s största operatör Verizon.

Dessutom lanseras ett krispaket i fem punkter bland annat för att minska kostnaderna.

Vodafones starkaste marknader finns i Europa men bolaget anses ha haft svårt att hänga med i den nya tekniska utvecklingen, det som kallas triple play, där tv och bredband och telefoni växer ihop.

Vodafone anses för ensidigt och för länge ha hållit fast vid enbart mobiltelefoni.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".