De tamilska tigrarna terroriststämplas

EU har terroriststämplat separatistorganisationen De tamilska tigrarna i norra Sri Lanka. Beslutet kommer just innan tigrarna lovat att medverka i fredssamtal i Oslo med regeringen i Sri Lanka.

Terrorstämplen kommer knappast att påverka fredsprocessen i någon riktning. Det tror Helen Olofsdottir som är talesperson för den nordiska övervakningsstyrkan i området.

– De tamilska tigrarna har blivit terrorstämplade tidigare och det har inte påverkat det faktiska läget i konflikten mellan dem och regeringen, så det är bara att hoppas på att fredsprocessen kommer att fortsätta, säger Helen Olofsdottir.

Bland annat USA och Indien har satt upp De tamilska tigrarna på terrorlistan.

Fryser tillgångar
EU:s beslut innebär bland annat att man fryser De tamilska tigrarnas ekonomiska tillgångar i Europa. Det är just stöd därifrån som hittills mycket finansierat deras separatistkamp, men där de också anklagas för att använda terrormetoder.

Tigrarna och regeringen i Sri Lanka har tidigare undertecknat avtal om eld upphör i striderna som krävt mer än 60 000 dödsoffer, men de senaste månaderna har läget successivt förvärrats och det börjar nu återigen att se ut som ett regelrätt inbördeskrig.

Hoppas på fortsatta fredssamtal
Regeringen i Sri Lanka sa efter EU:s beslut att de hoppas på fortsatta fredssamtal. De tamilska tigrarna har i vaga ordalag antytt att fredskontakterna kan komma att påverkas och det är nu osäkert om det blir något av det planerade mötet mellan parterna i Oslo den 8 juni.

En speciell fråga är vilken effekt EU:s beslut att terrorstämpla de tamilska tigrarna kommer att ha på den nordiska övervakningsgruppens arbete i konflikten.

Den består av 60 personer och leds av den svenske generalmajoren Ulf Henriksson och medarbetarna kommer alltså bland annat från tre EU-länder.

Talespersonen Helen Olofsdottir tror inte att det ska påverka förtroendet, för de deltar som individer och inte som företrädare för sitt land.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".