Aidsepidemin på väg att plana ut.

40 miljoner människor lever med hiv

Aids-epidemin i världen växer fortfarande, men håller på att plana ut, enligt FN:s globala rapport som presenterades på tisdagen. 40 miljoner människor lever nu med hiv, och närmare tre miljoner dog förra året i aids.

Det finns ljus i mörkret, där intensiva insatser och förebyggande åtgärder har lett till en stadig minskning av hiv/aids-spridningen; i Indien, i Thailand, i Kambodja, i Brasilien, Chile, i Kenya och Uganda, som betecknas som framgångsländer.

Och trots att ökningen av hiv-fall stadigt tickar upp med en miljon om året, så är det en utplaning, menar Mark Stirling, från UNAIDS, FN:s aids-program.

25 miljoner smittade i Afrika
Men, det finns ett stort men, i andra länder ökar spridningen av aids med en skrämmande hastighet.

Av de 40 miljoner hiv-smittade som lever i världen, så finns 25 miljoner i Afrika. Och i södra Afrika finns ingen ”succé-historia” att berätta. Inte heller från Östeuropa, där Ryssland och Ukraina är epicentra för epidemin, liksom en snabb ökning i Kina och Vietnam.

Flest kvinnor smittas
Fyra miljoner människor smittades med hiv förra året, samtidigt som tre miljoner dog i aids-relaterade sjukdomar.

Och av alla som smittas så är det flickor och unga kvinnor som dominerar. I världen är mer än hälften av alla som nysmittas kvinnor mellan 15 och 24 år – i Afrika är tre av fyra nysmittade unga kvinnor.

Men det finns sätt att komma åt aids-epidemin, anser Mark Stirling; och världen är villig att satsa - pengar, bromsmediciner, kondomer, upplysning och vårdcentraler, men då krävs det också en politisk vilja hos regeringar, ett ledarskap som förmår bryta den onda cirkeln.

Och den viljan saknar FN hos många regeringar i världens värst drabbade länder, och där ligger en stor skuld till att allt fler människor – trots allt – smittas och dör i aids.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".