Magsäcksoperation testas på feta barn

Brist på effektiva behandlingsmetoder mot barnfetma har lett till ett nystartat nationellt projekt som innebär att 40 barn ska genomgå en magsäcksoperation.

– Det handlar om barn från hela landet där man har prövat annan behandling, dietbehandling, beteendeterapi och ofta också läkemedel, men det har inte haft någon effekt.

– Det är ungdomar med en mycket allvarlig fetma som ofta har tendens till förhöjt blodtryck, ofta har fettlever, ofta kanske ungefär 50 kilo för mycket fett på kroppen, säger Claude Marcus.

80 barn i projektet
Det nationella projektet innebär att 40 barn i åldrarna 13 till 18 år ska genomgå en magsäcksoperation, en så kallad gastric bypassoperation som innebär att maten går direkt ner i tunntarmen utan att passera genom magsäcken.

Ytterligare 40 barn med fetma som inte opereras kommer att ingå i projektet som kontrollgrupp.

Liknande operationer har gjorts på vuxna och ungdomar ner till 18 år tidigare och då med goda resultat. Det nya är att man nu opererar barn från 13 år och uppåt.

Risker finns
Varje enskild operation innebär risker, medger den ansvarige kirurgen, Torsten Olbers på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– Vi ser att det finns en till två procents risk till en allvarligare komplikation, som skulle vara blödningar eller läckage där man kan bli sjuk behandlingen.

– Vid alla typer av ingrepp finns det en risk för komplikationer, men risken ligger i nivå med att opereras för blindtarm eller en galloperation med de säkerhetsåtgärder vi har runt patienten, säger han.

Allvarligt nog
Riskerna måste ställas mot barnens fetma och mot att det idag saknas effektiva behandlingar, säger Claude Marcus.

– Här anser vi att fetma är en så pass allvarlig sjukdom att det finns anledning att genomföra det här, säger Claude Marcus.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".