1 av 2
De jordbävningsdrabbade hjälps åt med uppröjningen. Foto: Nils Horner/SR
2 av 2
Jumari. Foto: Nils Horner/SR

Jordbävningsdrabbade väntar på hjälp

Uppdaterad 07:41
Fortfarande är det många på Java i Indonesien som inte fått hjälp efter lördagens jordbävning. Myndigheterna säger nu att minst 5 800 människor dog i katastrofen. De flesta av de omkomna, nästan 4 000 bodde i staden Bantul.

Jumari väntar inte på att hjälpsändningar ska nå honom i hans by, han har redan börjat röja i bråten efter sitt totalförstörda hus.

– Jag måste bygga upp ett nytt hem för mig och min familj, säger Jumari, vars pappa dog här.

Får hjälp att röja
Jumari känner sig deprimerad och förvirrad efter det som hänt, men han får hjälp av släkt och grannar. De försöker sortera plankor, takpannor och tegelstenar i olika högar.

Runt om i det drabbade området anländer nu hjälp från avlägsna delar av Indonesien och från utlandet.

Gita är medicinstudent här och hon hjälper nu till med myndigheternas inventering av hjälpbehovet. Hon och hennes vänner åker runt på motorcyklar i byarna och kollar exakt vilken hjälp som behövs.

– Det känns mycket bra att få hjälpa, det är viktigt att vi jobbar snabbt säger hon.

God beredskap
Bo Asplund är FN:s humanitära koordinator i Indonesien, han tycker att hjälpinsatsen fungerar bra,

– Det går inte att jämföra med hur det till exempel var i Aceh efter tsunamin, på något sätt. Den här katastrofen har inträffat i ett av Indonesiens bäst administrerade områden. De har en väldigt stark lokal administration och dessutom var beredskapen ganska hög både på den civila och den militära sidan inför ett eventuellt utbrott från vulkanen Merapi.

Vad ser du som de största behoven just nu?

– De största omedelbara behoven är att skaffa tak över huvudet för folk och att se till att det inte bryter ut några epidemier, liksom att hjälpa dem som har skadats i jordbävningen, säger Bo Asplund.

Nils Horner, Java
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".