Register över vem som flyger vart är känsliga.

Avtal om passagerarlistor olagligt

Avtalet mellan EU och USA om att lämna ut uppgifter om flygpassagerare är olagligt. Det har EG-domstolen meddelat. USA hävdar att passageraruppgifterna är nödvändiga i kampen mot terrorismen, men europaparlamentarikerna anser att det bryter mot privatpersoners sekretess.

– Det finns ju ett stort tryck på oss allihopa i samarbetet mot terrorn, och vi vill ju samarbeta. Men man måste vara väldigt försiktig så att det blir proportionerligt, att det inte blir orimligt, det man tar till. En förkrossande majoritet av oss alla är inte terrorister, så det måste också finnas ett skydd mot övergrepp och missförstånd, säger folkpartiets europaparlamentariker Cecilia Malmström.

Europaparlamentet anser att USA inte ger tillräckliga garantier om att skydda uppgifterna de får om flygpassagerare från Europa.

34 uppgifter
De europeiska flygbolagen som flyger till USA ska lämna 34 olika data om sina passagerare, bland annat namn, adress, telefonnummer och information om vilka kreditkort som använts för att betala resan.

Under förhandlingarna om ett avtal för två år sedan hävdade USA att dessa uppgifter var av så avgörande betydelse för jakten på terrorister att de hotade att dra in landningsrätter för flygbolag som vägrade att medverka. Passagerarna riskerade långa säkerhetskontroller innan de släpptes in i USA.

Gav parlamentet rätt
Men nu har alltså EG-domstolen meddelat att det inte finns någon rättslig grund för avtalet mellan EU och USA om att lämna ut uppgifter om flygpassagerare. EU:s domstol stödjer därmed Europaparlamentet, som anser att uppgifterna som lämnas ut är alltför detaljerade

– Om man tycker om att sitta till höger eller till vänster, om man vill ha extra benutrymme, om man äter vegetarisk mat, vad man har för bonuskort och så vidare. Det är helt orimligt att lagra sådant i datorer, där det dessutom inte finns någon möjlighet för den enskilde att få information om varför man avvisas från ett plan. Det är bra att man nu har sagt till. Nu får man se över detta och göra om det, säger Cecilia Malmström.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".