Fiasko för attitydkampanj på anstalter

Kriminalvårdens kampanj för bättre etik och moral, som sjösattes av generaldirektör Lars Nylén, anses av många anställda som ett fiasko. Det visar en rundringning till anstalter som Sveriges Radio Uppland gjort.

Kampanjen syftar till att förbättra de anställdas förhållningssätt till de intagna.

– Det har nog varit lite si och så med det på anstalten, säger Christer Hallqvist och skrattar. Jag har inte märkt något av kampanjen här. 90 procent av de anställda här på anstalten vet inget om den.

De senaste dagarna har Ekot rapporterat om hur fångar kränks både fysiskt och verbalt av anstaltspersonal. Det handlar om övervåld, ren misshandel och grovt nedlåtande kommentarer till fångarna, till och med rasistiska tillmälen.

Nyhléns kampanj
När Lars Nylén tog över som chef för kriminalvården drog han igång kampanjen Vak, som står för värderingar, attityder och kunskaper.

Anställda ska på möten en gång i månaden dra små kort där det finns olika påståenden och sedan diskutera utifrån dessa.

På korten står det till exempel ”Varför ska jag ge den dömde en andra chans” och ”Dom är ju tjuvar, så varför inte kalla dem det”.

Få vet om den
Christer Hallqvist är ordförande för fackförbundet Seko på Tidaholmsanstalten. Han tror att majoriteten av de anställda där inte ens känner till kampanjen.

– Jag tror inte de är medvetna om vak-kampanjen. Det ses som ett nytt påfund från Kriminalvårdsstyrelsen, säger Hallqvist.

Ekot ringde till 18 anstalter. På 12 av dem så säger den lokala fackliga representanten att personalen inte använder sig av kampanjen. Hos en del är själva idén inte uppskattad.

Nedskärningar bromsar
Andra säger att det inte går att ta till sig en etik-kampanj när man samtidigt skär ned på personal. Hos andra har kampanjmaterialet bara lagts åt sidan.

– Det har försvunnit redan, om man säger så. Vi använde det den första månaden, men sedan dog det ut, säger Christer Hellqvist.

Generaldirektören för Kriminalvården, Lars Nylén, kände inte till att det såg ut så här.

– Det är tråkigt att man gör så här. Vi har betonat det nära chefskapet genom omorganisationen till en myndighet den första januari i syfte att genomföra det som är tillsagt, Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén. 

Alexander Gagliano, SR Uppland
alexander.gagliano@sr.se
Jonas Alsgren, SR Uppland
jonas.alsgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".