Iran berett diskutera kärnteknikprogram

Från Iran kommer uppgifter som tyder på att landet åter är redo att börja förhandla om sitt omtvistade kärnteknikprogram. Landet är berett att diskutera med EU och till och med USA.

– Just nu går det inte att prata med USA på grund av amerikanernas dåliga uppförande, sa den iranske utrikesministern Manouchehr Mottaki på de alliansfria staternas möte i Malaysia på tisdagen.

– Men om de ändrar sitt beteende, i klartext blir lite mindre stöddiga, så kan Iran tänka om, sa han också.

När det gäller diskussioner om det kontroversiella kärnprogrammet med EU:s förhandlare så är Iran berett att direkt återuppta samtalen om de sker helt förutsättningslöst, sa utrikesministern som fick de alliansfria staternas stöd i kampen för att skaffa Iran egen kärnteknikkunskap.

Misstankar om kärnvapen
Problemet är att västvärlden inte litar på de iranska försäkringarna att det handlar om att ge landet kärnkraft utan många med USA, Israel och EU i spetsen misstänker att Iran håller på att skaffa sig kärnvapen.

Iran har hittills vägrat att stoppa den anrikning av uran som sker i landet och som är en förutsättning för kärnvapentillverkning. Alla förhandlingar om att få stopp på anrikningen har brutit samman.

Men en talesman för utrikesministeriet säger på tisdagen att Iran åtminstone kan tänka sig att dra ner på takten i den här anrikningsprocessen.

Belöning från EU
EU förbereder nu ett erbjudande där man kommer att belöna Iran om landet ger upp sitt kärnteknikprogram.

Misslyckas det hotas landet istället av sanktioner. Men Ryssland och Kina, som har vetorätt i FN:s säkerhetsråd har än så länge motsatt sig FN-sanktioner mot Iran.

På torsdag skall säkerhetsrådets permanenta medlemmar och Tyskland träffas i Wien för att bland annat diskutera hur Iranfrågan skall hanteras i fortsättningen om landet fortsätter sitt kärnprogram.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".