Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Shiiter känner sig missgynnade av staten

Publicerat onsdag 31 maj 2006 kl 05.45

Svenska shiamuslimer anser att de missgynnats ekonomiskt av staten. Av de statsbidrag som delats ut till muslimska organisationer sedan mitten på 1980-talet, har cirka 58 miljoner gått till sunnimuslimer och bara två miljoner till shia.

Bristen på pengar har fått konsekvenser, enligt Haider Ibrahim, ordförande i islamiska shiasamfunden i Sverige.

– Har man bidrag kan man hyra lokaler, bygga moskéer och ha bättre aktiviteter. Jag tycker att det är en svår situation. Vi har inte lyckats etablera oss på ett bra sätt på grund av de ekonomiska svårigheter som vi har haft, säger han.

De två huvudriktningarna inom islam, sunni och shia, har inte fått samma ekonomiska stöd i Sverige.

Det är sunni som blivit dominerande och sedan mitten på 1980-talet har staten betalat ut 58 av totalt 60 utdelade miljoner till sunnimuslimer. Knappt två miljoner har gått till shia.

Sunni i majoritet
Visserligen är sunnimuslimer i majoritet i hela världen och i Sverige. Men en rad shia-muslimska församlingar har aldrig fått en krona i bidrag från svenska staten, trots att de funnits länge i Sverige.

Det kan skapa motsättningar, säger Jan Hjärpe, professor i islamologi.

– Man får en känsla av att en orättvisa har begåtts. Det kan ge intrycket att den svenska staten inte är neutral i livsåskådningsfrågor, vilken den ska vara, säger han.

Men är det neutralt om den ena grenen historiskt har fått så mycket mer pengar än den andra?

– Jag tror att strävan från myndigheternas sida är att vara neutral. Att det här är misstag eller att institutionerna inte har fungerat så optimalt som man tycker att de borde fungera, säger Jan Hjärpe.

Pengarna delas ut av den statliga samarbetsnämnden för statsbidrag till trossamfund, SST.

Krav på dokumentation
För att få bidrag måste man tillhöra en godkänd centralorganisation, och det ställs till exempel krav på dokumentation av antalet medlemmar och aktiviteter.

Shia-muslimernas första ansökan i början på 1990-talet gick inte igenom. Den hade för stora brister, enligt myndigheten. Men nu har en shiamuslimsk organisation godkänts och kommer troligen få bidrag, säger Sven-Eric Andersson på SST.

– De är en del av det religiösa Sverige. Det är fullt möjligt att de också bör få bidrag. Vi är inte vid den punkten än att vi har kunnat betala ut några bidrag men vi hoppas kunna göra det under året, säger han.

Katja Magnusson
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".