Zimbabwier söker politisk asyl i Sydafrika

Sydafrika måste någon gång erkänna att det pågår en politisk och humanitär kris i grannlandet Zimbabwe. Det vill en ledande oppositionspolitiker från Zimbabwe tvinga Sydafrika till genom att söka politisk asyl där.

Brottet som parlamentsledamoten Roy Bennett är anklagad för i Zimbabwe är inte litet: att försöka störta president Mugabe med vapenmakt. Det är ett brott som kan leda till dödstraff.

Han har redan avtjänat åtta månader under vidriga omständigheter för att ha knuffat justitieministern som grovt förolämpade honom i parlamentet. När den nya anklagelsen kom flydde han landet.

Roy Bennett är vit, en jordbrukare vars kaffeplantage konfiskerades. Men framför allt tillhör han oppositionen och är kassör i partiet MDC.

Brott mot mänskliga rättigheter
Han anser inte att regeringens förföljelse och övergrepp är riktade mot honom personligen, utan det är ett öde han delar med hundratusentals zimbabwier.

Förra årets skövling av hem och bortdrivning av 700 000 människor i Zimbabwes slumområden har betecknats som ett brott mot mänskliga rättigheter av FN.

Men grannen Sydafrika har hela tiden tigit om vad som pågår i Zimbabwe. Nu vill Roy Bennett tvinga Sydafrikas regering att ta ställning, genom att välja att söka asyl just där.

Snabbt avslag
Men Sydafrikas regering var snabb med ett avslag. Eftersom partiledaren för MDC inte fälldes för en liknande anklagelse, att försöka lönnmörda Mugabe, så är det ingen risk för Roy Bennett heller att fällas var motiveringen, som nu skall överklagas.

Tre miljoner zimbabwier, en tredjedel av befolkningen, har redan flytt landet. De flesta finns i Sydafrika illegalt.

Fallet Roy Bennett blir ett pilotfall, eftersom det är en person med hög profil som skulle kunnat få politisk asyl var helst i Europa till exempel.

Men det är avgörande för om Sydafrika, och Afrika i helhet, delar övriga världens uppfattning att det pågår övergrepp och politisk förföljelse i Zimbabwe.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".