Underleverantörer förlorare när Volvo rensar ut

Volvo lastvagnar ska mer än halvera antalet underleverantörer. Det tillsammans med fortsatt strukturomvandling bland fordonstillverkarna i Sverige kan innebära att 5000 jobb försvinner i fordonsindustrin de närmaste åren.
När Volvo köpte franska RVI och amerikanska Mack för snart två år sedan, räknade man med att bolaget skulle spara 3,5 miljarder kronor per år,genom gemensam produktutveckling och större gemensamma inköp. Men samordningeen av lastbilsmodellerna och harmoniseringen av komponentsortimentet har gått trögt. I stället har underleverantörerna fått stå för en stor del av sparkraven. Men under de närmaste åren ska antalet leverantörer minska markant. Enligt koncernchefen Leif Johansson ska antalet leverantörer minska från sex till två per komponent. Det, i kombination med, att även den övriga fordonsindustrin effektiviserar och en utflyttning av produktionen utomlands, kan innebära att tusentals jobb försvinner från Sverige de närmaste två till tre åren. Det säger Sven-Åke Berglie, vd för fordonskomponentgruppen, branschorgansiation för underleverantörerna till fordonsindustrin. - Det kan nog bli i alla fall 5000 jobb som kommer att försvinna i den traditionella verkstadsindustrin som är leverantörer till fordonsindustrin. Det är en oerhörd prispress, kanske värre än någonsin tidigare. De orter som har en arbetstintensiv produktion, har en stor konkurrens från låglöneländer. Det är inte helt omöjligt att vi redan i år kommer att se fabriksnedläggningar när företag flyttar produktionen för att sänka sina kostnader, säger Sven-Åke Berglie
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".