Snabb ökning av kycklingar med resistens mot antibiotika

Allt fler svenska slaktkycklingar har tarmbakterier som är resistenta mot stark antibiotika. Andelen drabbade kycklingar har ökat snabbt, knappt en procent till över 40 procent på fem år.

Om motståndskraftiga bakterier sprids till människor, kan det försvåra behandlingen av besvärliga infektioner.

Kycklingproverna tas vid Statens veterinärmedicinska anstalt, där Anders Franklin är chef för antibiotikaavdelningen. Han har ingen förklaring till den snabba spridningen bland kycklingar.

– Det är det som är problemet, att vi inte kan förklara det. Resistensutveckling brukar man få när man använder antibiotika. Eftersom man inte använder den här typen av antibiotika i kycklingproduktionen, så är det lite märkligt att vi har fått den här ökningen, säger han.

Har ni några hypoteser?

– Vi har faktiskt inga riktigt bärande hypoteser, säger Anders Franklin

Förbjuden antibiotika
I Sverige är vancomycin förbjudet till kycklingar sedan över 20 år. Ändå bär alltfler kycklingar på tarmbakterier som är motståndskraftiga mot den här typen av kraftfull antibiotika.

Risken finns att sådana motståndskraftiga bakterier sprids via kycklingkött till människa och att motstånd mot antibiotika sprids till andra, för människan allvarliga bakterier, som till exempel de som orsakar sjukhussjukan.

I så fall är risken stor att antibiotikan inte fungerar längre och läkarna står maktlösa. Motståndskraftiga bakterier är ett stort problem för sjukvården. Men Anders Franklin tonar ner risken för spridning via slaktkyckling.

– Det är väldigt långt dit. Och i dagsläget under de närmaste åren ser vi ingen som helst fara för att vi skulle få obehandlingsbara enterokocker i Sverige. Så det är absolut ingen risk för människor just nu, säger Anders Franklin.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".